Voorbeeld Dagmenu Lactosevrij

Broodmaaltijden 

 

Brood :        

 

– brood op basis van water, gist, zout en granen (alle soorten) zonder melk

– broodvervangers : Zie bijlage

  Smeersel : 

– Halvarine : Zie bijlage

– Margarine : Zie bijlage

  Beleg : 

– Vleeswaren : Zie bijlage

  Kaas :

– Alle harde Nederlandse kaassoorten

  Zoet beleg :

– Jam : Alle soorten

– Vruchtenbeleg : Alle soorten

– Honing : Alle soorten

– Appel/perenstroop

– Stroop : Alle soorten- Suiker : Alle soorten

  Ander zoet beleg :

– Zie bijlage

  Rauwkost :

– Alle soorten zonder saus

  Ei

 

  Dranken 

 

– Melkvervanging : Sojamelkproducten

  (Bij geen of onvoldoende gebruik van een melkvervanging kan een aanvulling in tabletvorm wenselijk zijn)

– Vruchtensappen : Alle soorten

– Tomatensap

– Limonade/Frisdranken : Zie bijlage(Taksi en Rivella bevatten lactose)

– (Mineraal) Water

– Thee

– Koffie zonder Koffiemelk/Koffieroom

– Alcoholische dranken : – Witte/Rode wijn                                     

                                      – Sherry, Port                             

                                      – Bier                                    

– Gedistilleerde dranken                                  

– Andere dranken : Zie bijlage  

 

  Tussendoor                   

 

– Toegestane broodsoorten/broodvervangers

– Rijstwafel, Maiswafel, Boekweitwafel naturel

– Fruit : Alle soorten

– Krenten en rozijnen

– Popcorn naturel

– Koek : Zie bijlage

– Snoep : Zie bijlage

– Hartige versnaperingen

– Zelfbereide koekjes of gebak toevoeging van melk producten 

 

  Warme maaltijd 

 

  Soep : Zelf bereid van

– Ongemengde vleessoorten

– Verse, gedroogde of diepvries soepgroenten

– tarwebloem, rijst, maizena

– vermicelli : Zie bijlage  

 

  Vlees/vervanging :

– Alle ongemengde, ongepaneerde en ongekruide vers of diepvries vlees-,wild-,gevogelte- en vissoorten.

– Gemengde soorten : Zie bijlage

– Seitan, tahoe, tempeh, gedroogde sojablokjes naturel 

 

  Kruiden/specerijen :

– Alle soorten ongemengde verse, gedroogde en ingevroren kruiden en specerijen

– Zout

– Kruiden- en specerijenmengsels 

 

  Bakvetten :

– Ongemengde oliesoorten

– Margarine: Zie bijlage

– Bak- en braadvet : Zie bijlage

– Frituurvet vast en vloeibaar 

 

  Sauzen : Zie bijlage 

 

 

  Groenten :

– Alle soorten groenten, vers, gedroogd, diepvries of uit blik of glas zonder saus

 

  Peulvruchten :

– Alle soorten peulvruchten vers, gedroogd, diepvries of uit blik of glas zonder saus 

 

  Aardappel/vervanging :

– Aardappelen vers en voorgeschild en (diepvries) Patat frites

– Rijst

– Andere aardappelvervanging : Zie bijlage 

 

  Nagerecht :

– Pap, vla, pudding bereid van

– Toegestane melkvervanging (Zie bij dranken)

– Toegestane bindmiddel, bv. – Tarwebloem/meel(Griesmeel,brinta)

                                             – Rijstebloem/meel

                                             – Maizena/maismeel

                              – Rijst/rijstvlokken

                              – Havermout

– Suiker

– Puddingpoeders : Zie bijlage

 

– Fruit : Alle soorten

– Bessola, Krentjesbrij

– ijs : Zie bijlage

– Kant en klaar nagerecht : Zie bijlage

 

  Lactose komt voor in melkproducten, behalve harde kaas : dit zijn

– Volle, halfvolle en magere melk, karnemelk en yoghurt

– Chocolademelk, Yoghurtdrinks, rivella en taksi

– Smeltkaas, smeerkaas, buitenlandsekaassoorten, verse kaas, huttenkase, cottage cheese

– Kwark en kefir

– Vla, pudding, pap, en mousse

– Slagroom, zure room en crème fraiche

– Zachte geiten en schapenkaas (Feta)

– Geitenmelk, paardenmelk, ezelinnenmelk, schapenmelk

Scroll naar boven
Scroll naar top