Huidveroudering tegengaan? Kun je huidveroudering vertragen?
Helaas, niemand ontkomt eraan, elke dag worden we weer een dagje ouder! Tot de meest zichtbare huidveroudering behoren rimpels, kraaienpootjes en een verslapte huid.
Waarom sommige mensen meer rimpels hebben dan anderen…..?
Iedereen wordt geboren met een soepele en elastische huid, maar vanaf de geboorte begint het proces van huidveroudering direct. Je zult hier in de praktijk nog vrij weinig van merken denk hierbij aan rimpels en huidverslapping. Maar let wel; het verouderingsproces is toch echt al begonnen! Vind je dit een vervelend idee? Denk dan maar zo: Rond je 20ste levensjaar is je lichaam volgroeid en begint huidveroudering (mits je er niets aan doet) echt zichtbaar te worden. Maar je bent er vroeg genoeg bij. De effecten van huidveroudering kunnen te allen tijde nog vertraagd worden……
Hoe ‘werkt’ onze huid?
Onze huidcellen zullen zich gedurende ons gehele leven doorlopend delen en vernieuwen. Dit doen onze huidcellen niet alleen om te groeien maar ook om onze cel beschadigingen (denk aan zonschade van UV straling) te repareren. Tijdens deze constante celdeling wordt het DNA van de huidcel gedupliceerd (verdubbeld). Bij elke duplicatie (verdubbeling) worden (met een moeilijk woord) de telomeren (het DNA dat aan het uiteinde van onze chromosomen zit) korter, totdat de telomeren zo kort zijn dat ze niet meer kunnen delen. Als dit punt wordt bereikt gaan onze huidcellen dood en vindt er zichtbare huidveroudering plaats in de vorm van onder andere rimpels en verminderde elasticiteit.
De oorspronkelijke lengte van telomeren (het DNA dat aan het uiteinde van onze chromosomen zit) verschilt dus per persoon en is dus genetisch bepaald. Ook de snelheid van de celdeling van huidcellen verschilt in aanleg per individu. Je kunt je eigen ‘genetische programma’ niet veranderen wat betekent dat huidveroudering voorkomen onmogelijk is, maar je kunt WEL de snelheid van de huidveroudering AFREMMEN zodat je LANGER een GLADDE en ELASTISCHE huid houdt.
Lees hieronder 7 tips die helpen bij het vertragen van huidveroudering:
1. Niet te lang in de zon zitten; als je te lang in de zon zit, beschadigt de UVA-straling en UVB-straling van het zonlicht onze huidcellen, hierdoor versnelt de celvernieuwing en wordt de huidveroudering bevorderd. Een vaak gehoord misverstand is dat je alleen huidschade oploopt als je huid verbrandt, maar dit is helaas een fabeltje. Ook als je huid bruin wordt zonder te verbranden treedt er huidschade op en zal de huid sneller verouderen. Daarnaast kan een veelvuldige blootstelling aan zonlicht het risico op huidkanker vergroten.
2. Matig of stop met roken; aan de hand van diverse wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat roken de huidveroudering enorm versnelt. Dit doordat de doorbloeding van de huid langzamer gaat en daardoor minder voedingstoffen bij de huidcellen komt. Ook omdat bij rokers het vitamine C gehalte in het lichaam, dat een belangrijke rol speelt bij het soepel en elastisch houden van onze huid, sneller wordt uitgeput.
3. Matig of stop met alcohol drinken; teveel alcohol is slecht voor je huid, omdat alcohol de haarvaten in de huid verwijdt, wat huidschade en dus versnelde huidveroudering tot gevolg heeft.
4. Begin met gezond eten; bij mensen die veel suiker- en koolhydraatrijke voeding eten gaat de huidveroudering een stuk sneller. Dit omdat veel suikers in het lichaam leiden tot glycatie. Glycatie is een proces waarbij suikers zich binden aan eiwitten, wat een verhoogd niveau van ontstekingsreacties en dus meer celbeschadigingen en daardoor een versnelde huidveroudering tot gevolg heeft.
5. Start te bewegen; als je weinig beweegt dan wordt je huid minder goed doorbloed en gehydrateerd en raakt je hormoonhuishouding uit balans. Het gevolg is dat je huid een groter risico loopt op huidschade waarna je huid veel aan elasticiteit zal verliezen.
6. Vermijd stress en zorg voor een goede nachtrust; mensen met chronische stress en/of slaaptekort hebben een verhoogde hoeveelheid ontstekingsreacties in het lichaam en maken veel cortisol aan. Cortisol wordt ook vaak het ‘stresshormoon’ genoemd. Door teveel aan het stresshormoon cortisol zal het lichaam uit balans raken en sneller verouderen.
7. Verzorg je huid optimaal bij gure weersomstandigheden; bijvoorbeeld als je met een droge/gevoelige huid (zonder een goede crème met SPF aangebracht te hebben) op de fiets springt, dan in de vrieskou met een ijzige wind naar je werk fietst, wordt je gezichtshuid flink blootgesteld aan alle invloeden van buitenaf. Als gevolg van geen goede verzorging kun je kloofjes en wondjes op de huid krijgen, waarna je lichaam aan het werk zal gaan om je huidcellen te repareren en te vernieuwen, wat de huidveroudering versnelt.
Kun je huidveroudering vertragen?
Beknopt gezegd; JA
Wie gezond eet, regelmatig beweegt, de huid goed verzorgt, stress en slaaptekort vermijdt en het lichaam niet teveel blootstelt aan de zon en toxische stoffen beschermt zichzelf het beste tegen huidveroudering.
Wil je meer informatie over het verbeteren van je huid neem dan contact met ons op. Bel naar 073-6426419 of mail naar info@beautycentre-jolanda.nl
Graag zien we je snel bij Beauty Centre Jolanda.