Wat is Acne Rosacea

Wat is Acne Rosacea?

wat is acne rosacea

Acne Rosacea is een vervelende chronische huidaandoening in het gezicht. Deze aandoening komt het meeste voor bij personen (meestal vrouwen) tussen de 30 en 50 jaar.

Het meest opvallende symptoom is een gelijkmatige verdeelde roodheid waarbij de bloedvaatjes in het gezicht zichtbaar zijn. Heel opvallend is dat in tegenstelling tot gewone acne geen comedonen (mee-eters) aanwezig zijn. In de volksmond word Acne Rosacea ook wel couperose genoemd maar dit is niet juist!

Bij Acne Rosacea is er sprake van terugkerende ‘aanvallen’ van ‘flare-ups’ (blozen). Bij deze aanvallen verergert de roodheid in het gezicht en puistjes / bultjes worden zichtbaar. Bij iedere persoon is er een andere ‘trigger’ die de flare-ups oftewel het blozen kan veroorzaken. Bij de een speelt voeding een grote rol en bij de ander zijn stress en/of verschillende weersomstandigheden een boosdoener. Op welke triggers je huid reageert is dus per persoon verschillend, maar het is goed om de triggers bij jezelf te herkennen.

 

Hoe ontstaat Acne Rosacea?

De exacte oorzaak van Acne Rosacea is zeer moeilijk te achterhalen en (nog) deels onbekend. Wat er WEL bekend is: de barrière functie van de bovenste huidlaag (epidermis) is aangetast. Kort gezegd; “de weerstand” van de huid is laag…., de huid is niet in staat zich te wapenen tegen allerlei invloeden van buitenaf. Doordat de barrière functie verstoord is kunnen er ontstekingsreacties in de huid ontstaan.

Een andere belangrijke aanwijzing is dat de Demodex mijt 20x meer aanwezig is in een huid met Rosacea dan in een ‘gezonde’ huid. In en op onze huid vinden we miljoenen micro organismen zoals bacteriën en schimmels. Dit klinkt misschien niet zo fris maar vele van deze bacteriën en schimmels zijn nodig voor het goed functioneren van de huid. Normaal gesproken merk je niet van dit alles en blijft de huid goed functioneren en oogt rustig. Maar doordat bij Acne Rosacea de barrière functie van de huid is aangetast heeft de Demodex mijt veel meer kans om de huid uit balans te krijgen en hierdoor ontstekingsreacties te veroorzaken.

Hoe verloopt Acne Rosacea?

Vaak horen wij in ons Beauty Centre; “niets helpt, ik heb alles al geprobeerd en de verschijnselen komen alsmaar terug”….. Het is goed om jezelf te realiseren dat Acne Rosacea een chronische huidaandoening is en NOOIT meer over gaat! De huidspecialisten van Beauty Centre Jolanda kunnen zorgen dat de symptomen goed onder controle gehouden worden. Dit houd in enerzijds behandelingen in ons beauty centre en anderzijds een goede huidverzorging thuis. Door deze combinatie word de barrière functie van de huid weer versterkt. Hierdoor hebben de ‘triggers’ minder kans om een aanval te veroorzaken en hierdoor blijven de nare gevolgen zoals roodheid, bultjes en puistjes achterwege. We kunnen gerust zeggen; “de huid blijft rustig”

Triggers bij Acne Rosacea –

  1. Weersomstandigheden – UV straling, licht, warmte, koude, wind.
  2. Voeding – alcohol, koffie, sommige thee soorten, kruiden, rode wijn.
  3. Stress – emoties, woede, schaamte.
  4. Demodex mijt.
  5. Onjuiste huidverzorging.
  6. Roken

Om de opvlammingen te voorkomen is het erg belangrijk om deze triggers te zoveel mogelijk te vermijden.

Stel dat je na het lezen van deze blog denkt; ik heb al jaren last van klachten zoals roodheid, puistjes, bultjes. De huidspecialisten bij Beauty Centre Jolanda helpen je graag verder. We zullen een uitgebreide intake en Skinscout meting doen. Daarna zullen we het persoonlijke behandelplan samenstellen om te zorgen dat je huid snel weer in goede conditie komt.

Wij werken met de huidverbeterende merken Decaar, Image Skincare en Guinot.

Graag zien we je snel in ons instituut!

Scroll naar top